Na rynku znajdziemy pellety iglaste, liściaste oraz mieszanki. Znajdziemy niestety także podróbki pelletu, których cena będzie bardziej atrakcyjna, jednak gorsza jakość będzie się wiązała z gorszą wydajnością, rozpadaniem się pelletu, dużą ilością popiołu, nieprzyjemnym zapachem oraz w głównej mierze z awariami pieca. Bardzo często stosowanie zanieczyszczonego pelletu bez certyfikatów DIN Plus / EN Plus A1 będzie wiązało się z utrata gwarancji na kocioł oraz z nieodwracalnymi uszkodzeniami podzespołów kotła.
Najgorszy pellet z jakim możemy spotkać się u nieuczciwych dostawców to taki, który wyprodukowany został z odpadów po meblach lub płyt OSB. Często stosowaną praktyką przez nieuczciwych producentów jest dodawanie do pelletu odpadów w postaci MDF, HDF, sklejki). Zawartość lakierów oraz innych toksycznych związków chemicznych powoduje przyspieszoną korozję elementów kotłów i kominków, w których spalany jest taki pellet. Bardzo szybko powstają ubytki, dziury i odkształcenia, co skutkuje koniecznością wymiany kotłów w krótkim czasie. Jeśli chcemy być pewni, że pellet, który planujemy kupić, będzie bezpieczny dla naszego kotła, zajrzymy na stronę www Instytucji EN Plus (https://enplus-
pellets.eu/language/pl/producer-pl/) lub DIN Plus, która przedstawia aktualne zestawienia certyfikowanych producentów i sprzedawców pelletu. Znajdziemy na niej także niestety listę firm, które oszukują na jakości pelletu i zostały wpisane na tzw. czarną listę.Przy zakupie pelletu zwróćmy uwagę na takie jego cechy jak:
produkt musi mieć na opakowaniu umieszczony certyfikat jakości EN Plus A1 lub DIN Plus w postaci znaku graficznego i NUMERU, który bardzo łatwo można sprawdzić na stronach jednostek certyfikujących EN Plus i DIN Plus.
opakowanie (szata graficzna i informacje tam zawarte), w którym zapakowany jest pelet, podlega rejestracji i każdy producent produkujący pellet certyfikowany ma obowiązek zarejestrować je w jednostce certyfikującej. Konsument może to zweryfikować wchodząc na stronę EN Plus.
zapach – podczas spalania powinniśmy wyczuwać jedynie zapach drewna, jeśli będzie wyczuwalna chemiczna woń, oznacza to, że zakupiony prze nas pellet jest zanieczyszczony i nie spełnia norm jakościowych
rozmiar – kawałki pelletu powinny być regularnej wielkości (długie pelletki, tj. powyżej 40mm mogą powodować zawieszanie się go w podajnikach i uniemożliwiać prawidłowy proces spalania
porowatość – dobry pellet nie powinien być porowaty, jego struktura powinna być zbita, a pellet podczas wsypywania do jakiegoś naczynia powinien wyraź dzwonić (łatwo taki test przeprowadzić wsypując pellet do szklanki, i jeśli nie usłyszymy charakterystycznego tzw. „dzwonienia”, to pelet będzie powodował problemy podczas spalania i będzie mało wydajny
i nieekonomiczny dla użytkownika),
skład – nie kupujmy pelletu z dodatkiem sztucznych składników. Pellet wzbogacony o sztuczne dodatki zanurzony w wodzie często nie rozpadnie się – ten bez dodatków już po paru minutach zacznie się rozpadać
właściwą zawartość wody – max 10%
ciężar – dobry pellet nie powinien pływać na wodzie, a tonąć w niej i ulegać powolnemu rozkładowi (rozpuszczając kilka szt. pelletu w szklance od razu zobaczymy z czego jest tak naprawdę zrobiony, ponieważ kora i inne lekkie zanieczyszczenia będą unosić się na powierzchni wody, a po odsączeniu na chusteczce papierowej tego co opadło na dno w palcach wyczujemy zanieczyszczenia np. w postacipiasku).
Podsumowanie
Pellet to doskonała alternatywa dla drewna. Wykorzystuje on wszystkie najlepsze cechy różnych rodzajów drewna, a do tego gwarantuje czystość i świetnie wpisuje się w trend ekologiczny. Dzięki zgodnemu z rygorystycznymi normami procesowi granulacji, wydajność pelletu jest lepsza (powtarzalne parametry, niska zawartość wody) niż na przykład wydajność węgla czy też naturalnego sezonowanego drewna. Najważniejsze przy zakupie pelletu jest zwracanie uwagi na jego jakość – pamiętaj, że nie kupisz dobrego pelletu za niską cenę! Zbyt niska cena zawsze będzie oznaczała gorszą jakość oraz wzbogacanie produktu o tanie dodatki.